bluebrowncustomgreenorangepinkredturquoiseyellow
 • Layout Style
 • Texture for Boxed, Framed, Rounded Layout Background

 • Font
  • Body:

  • Menu:

  • Title:

  * Fonts are used to example. You able to use 600+ google web fonts in the backend.

+36/33/503-990 Nyitva: Hetfő-Péntek 06.00-14.00-ig info@railone.hu

Cégtörténet

Betontermék gyártó cégünk története

A Lábatlani Vasbetonipari ZRt. magyarországi viszonylatban nagy múltú beton-, vasbeton- és feszített betonelem gyártó vállalat.

Az 1942. évi alapítás óta a vállalat tevékenységi köre nem változott: cement alapú építőipari késztermékek gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. Már az alapítást követően a hazai vasúti betonalj gyártás központja lett. Később a termékstruktúra további termékekkel bővült.

Kronológia:

1942: Alapítás. 9 részvényes 250 000 pengő alaptőkével alapította meg a gyárat. Ezzel a térségben új földrajzi fogalom született, a Vasbeton, mely egyszerre              jelent munkahelyet, lakóhelyet és buszmegállót. A vállalat fő profilja a vasúti betonaljak és előregyártott mélyépítési vasbetonelemek gyártása volt.
1948: Államosítás. A vállalat neve Vasbetongyár Rt.
1949: Kisvasúti aljak gyártásának kezdete.
1958: Feszített vasúti aljak gyártása.
1963: Az Építési Minisztérium létrehozza a „12. sz. Betonelemgyártó Igazgatóságot”, amihez a lábatlani gyár is tartozik. Az újabb átszervezés után a lábatlani            vasbetongyár a Beton és Vasbetonipari művekhez tartozik (BVM). Neve: Beton és Vasbetonipari Művek Lábatlani Gyára. Ebben az időben Lábatlanhoz               tartozik a komáromi és a tatabányai üzem is, melyeket a következő évtizedekben szervezetileg sorra leválasztanak.
1964: Mezőgazdasági elemek gyártásának kezdete. Kerti oszlopok, kerítéselemek, silóelemek.
1966: Megkezdődik a lakásépítési elemek gyártása. Az áthidalók, majd a födémelemek gyártása, beleértve az E jelű födémgerendákat és a hozzá tartozó                    béléstesteket a vállalat tevékenységének tartós pillére lett.
1978: Közúti pályaelemek gyártásának megkezdése.
1984: Vasúti átmeneti aljak és kitérő aljak gyártásának megkezdése, európai viszonylatban is az elsők között.
1991: A BVM vállalatai közül szinte elsőként válik független állami vállalattá a lábatlani gyár. Részvénytársasággá alakul át Lábatlani Vasbetonipari Rt. néven, 100 %-os állami tulajdonnal.
1993: Privatizáció.
1994: A pörgetett beton technológia telepítése Magyarországon. A rendszerváltás után az újabb építési technológiák Magyarországra kerülése az előregyártó ipar számára, így a lábatlani gyár részére is új kihívásokat jelentett. Ez első sorban a hagyományos termékek területén piacvesztésben nyilvánult meg. Ennek az érezhető folyamatnak az eredménye volt a pörgetett beton oszlop beruházás, mely hazánkban egy addig nem alkalmazott betonelemgyártási eljárást honosított meg.
1996: Megkezdődik az áttört gerincű vasbeton oszlopok gyártása.
1999: Térburkoló kövek gyártásának beindítása. Ezen a piacon nagyon éles verseny alakult ki, amely jelenleg is tart.
2001:  Pörgető berendezés beruházás
2002:  Kitérőalj gyártásának korszerűsítése
2003:  Tároló kapacitás bővítése, toronydaru beruházás. Divíziók létrehozása.
2004:  B70 típusú vasúti alj gyártásának megkezdése
2006:  Horganyzott acél világítási oszlopok forgalmazásának és a négyzet keresztmetszetű cölöpök gyártásának megkezdése.            
2008: UAB vasúti útátjáró elemek gyártásának megkezdése.

A vállalat többségi tulajdonosa a RAIL.ONE GmbH.